Od neděle 11. března do soboty 17. března 2012 budou ve farnosti Jezernice lidové misie. Prosíme, pamatujte v modlitbě.


Otázky misionářů na o. Radomíra - najdete také na www.fatym.com v sekci Lidové misie.


Chvála Kristu!
Zdravíme farní tým ve Vranově nad Dyjí a těšíme se na misie ve farnosti Jezernice. Rádi Vám v krátkosti představíme tuto farnost:

1. Představení farnosti:

Jezernice je samostatná aktivní obec ležící 4 km severovýchodně od Lipníka nad Bečvou. Má asi 700 obyvatel, školu do 5. třídy, školku i starostu, jako správná obec. Do roku 2004 měla také faráře, nyní je spravována z Drahotuš. K farnosti náleží ještě malá osada Jezernice - Familie. 
Farní kostel, který zde stojí již od 15. století, je zasvěcený sv. Martinovi a navštěvuje jej v neděli asi 50 téměř vesměs starších farníků, z nichž do 15 se scházejí také ve všední dny.
Farníci se zde dobře starají o svůj kostel i o uprázdněnou faru a jako mnohé další farnosti nejen naši diecéze by si přáli opět mít pana faráře na faře.
Scházejí se především k bohoslužbám. Nejaktivnějším společenstvím ve farnosti jsou 4 ministranti a minulý rok zde biskup biřmoval 13 biřmovanců, z nichž 3 sourozenci jsou z Jezernice.

2. Kdy byly lidové misie v této farnosti naposledy?


Lidové misie byly ve farnosti naposledy v r. 1920, o čemž svědčí kamenný misijní kříž vedle kostela. Byli-li misie ještě potom, nevíme; v kronice není o nich zmínka a ani mezi pamětníky. O prázdninách v roce 2005 zde byla misijní akce Antiochia, kterou mají nejen farníci ještě v paměti.

3. Co Vás přimělo k pozvání misionářů?


Vesnice má tradiční katolické kořeny, většina střední a starší generace je pokřtěna, ale víru nepraktikují. Společenství farnosti nemá samo o sobě sílu, aby výrazněji svědčilo o smyslu víry v Boha; drobné jiskřičky z kontaktů mimo kostel buď nejsou trvanlivější a nebo nenesou ovoce. Ale určitě vnímám probuditelný potenciál. Lehce návazně na Antiochii, u dospělejších na věřící předky.
Na základě předchozích zkušeností s misiemi (Štíty, Partutovice) vnímám farnost jako "pomisijíchvolající".

4. Jak se s farníky na lidové misie připravujete?


Zatím je to spíše informace (viz náš nový kalendář) a prosba za modlitbu k nim i mezi nemocnými.


5. Co přinesly lidové misie ve Vaší farnosti Partutovice, které byly v roce 2008?


Bližší vztah některých farníků ke mně, větší přijímání svátostí, u pár jedinců účasti na duch.obnovách, zmenšení bariér mezi jen pokřtěnými farníky a církví - to je to, co si teď jen vybavuji.

6. Jaké jsou ohlasy a vzpomínky?


Vesměs dobré - alespoň z toho, co ke mně dojde.

7. Čeho si na svých farnících nejvíce ceníte?
Patrně je řeč o Jezernických. Je to smysl pro poctivost, pevnost v praktikování víry, schopnost naslouchat i duch spolupráce.